Jødekager
Jødekager er en traditionel dansk småkage som jeg har læst mig frem til stammer fra 1700 tallet og den er at finde på de fleste danskers julebord.
Før i tiden stod vi altid og rullede dejen ud på bordet og stak småkagerne ud med et glas, men da jeg stod i lære og der skulle laves rigtig mange jødekager, rullede vi dejen til pølser og kom dem i køleskabet til de var meget kolde og så skar vi skiver i stedet. Meget, meget nemmere. Så det gør jeg selvfølgelig stadig.
Når jødekagerne er skåret ud, pensles de med sammenpisket æg og drysses med kanelsukker og til sidst kommer der en halv mandel på i midten af småkagen. Jeg syntes at mange har droppet mandlen og nøjes med at drysse med kanelsukker. Men jeg syntes nu at det pynter og smager rigtig godt med den halve mandel på, så det har mine selvfølgelig fået 🙂
Ca. 30 jødekager
Dejen:
- 125 gram hvedemel
- 65 gram sukker
- 1/4 tsk hjortetakssalt
- 100 gram smør
- 1/2 sammenpisket æg
Pynt:
- 1/2 spsk sukker
- 1/2 tsk kanel
- 1/2 sammenpisket æg
- 30 smuttede halve mandler
Dejen:
Rør alle ingredienserne godt sammen og rul den færdige dej til en pølse og kom den i køleskabet i ca 1 time eller til den er så kold at du kan skære af den uden at formen ændre sig synderligt
Pyntning:
Pensel hver småkage med æg og drys med kanelsukker og pres let en halv mandel i midten af kagen
Bag kagerne ved 180 grader i ca 10-12 minutter
Kom jødekagerne over på en rist til afkøling.
Når jødekagerne er helt kolde kommes de i en kagedåse som lukker helt tæt.
Kender du Ingefærsmåkager, hvis ikke skulle du prøve at bage dem de er helt fantastiske. Du finder opskriften her