Spanakopita ( lavet som en stang)
Spanakopita ( lavet som en stang) stammer fra Grækenland. Spanakopita butterdejsstangen er en erstatning for de små trekantede spanakopita som du sikkert kender som er lavet med filodej. Spanakopita er græsk og består hovedsageligt af spinat og feta, smagt til med krydderier, som er pakket ind i butterdej eller filodej.
Spanakopita lavet som en stang er nem at lave og så smager det bare helt fantastisk, hvis du spørger mig. Men jeg er også vild med græsk mad.
Stangen kan serveres sammen med en græsk salat og tzatziki, som en ekstra ting på det græske bord, sammen med for eksempel Krydret lammefilet, både til frokostbordet og middagsbordet.
Når man laver en spanakopita stang er det meget vigtigt at du sørger for at fyldet ikke bliver for vandet, hvilket det godt kan blive, hvis spinaten ikke bliver vredet godt for væske. Jeg sørger for at det ikke er for vådt ved først at vride det og derefter komme det i gryden sammen med løg, hvidløg og krydderier og stege det kort med, så fordamper det sidste væske. Hvis fyldet er for vådt vil det gøre butterdejsbunden meget våd, hvilket ikke er så lækkert. Den vil vi helst have sprød og lækker.
Ikke mere snak nu til en opskrift. Glæd dig og rigtig god fornøjelse 🙂
Èn Spanakopita stang:
- Èn rulle butterdej ( jeg køber i Rema1000)
- 250 gram frossen spinat
- 100 gram løg
- 2 fed hvidløg
- 250 gram feta
- 1 æg
- 2 tsk tørrede dild
- salt og peber
- Sorte og hvide sesam til at drysse ovenpå stangen
- 1 æg til pensling
Tø spinaten op. Vrid den godt for væske.
Skær løg og hvidløg i små tern.
Kom lidt olie i en gryde. Når det er varmt kommes løg og hvidløg i gryden og svitses til de er klare.
Tilsæt den optøede spinat og steg det kort med så resterende væske kan fordampe.
Tilsæt dild og smag til med salt og peber. Husk når du salter ikke at salte for meget, da feta også er salt.
Kom fyldet over i en skål. Når fyldet ikke længere er brandvarmt, røres ægget i fyldet.
Fetaen smuldres i fyldet og det hele vendes godt sammen.
Rul butterdejen ud på bagepapir på en bageplade.
Fordel fyldet i en stribe i midten af butterdejspladen.
Lav nogle snit i buttedejen, så du får nogle nogle strimler du kan flette stangen med. Hver strimmel skal være cirka 3 cm.
Nu kan du flette en butterdejsstang ved skiftevis at tage en strimmel ind mod midten. Det er vigtigt at strimlerne lukker overfladen så der ikke er åbne revner som fyldet kan komme ud af. Som du kan nederst på siden er jeg ikke den bedste fletter. Men når stangen er bagt ser man det ikke 😉
Pensel din spanakopita stang med sammenpisket æg og drys den med sorte og hvide sesam.
Bag i forvarmet ovn på varmluft 200 grader i cirka 25 minutter eller til den er flot gylden på toppen.